Domaće lepinje

D O MA Ć E   L E P I N J E

Neodoljiv miris domaće kuhinje  i mešenog testa …

domaće lepinje

Potrebno je :

  • suvi kvasac
  • 2.5 dl vode
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  •  ulja (dve šoljice  od crne kafe )
  • brašno  (400-450gr)

Najpre pripremiti kvasac. U  keramičku čašu staviti suvi kvasac (kesicu  ili 1 kafenu kašičicu ,odprilike ),malo šećera ,ja stavim i malo brašna i sve to sa mlakom vodom umešam i ostavim na toplo da kvasac nadodje. Ovako nadošao kvasac je  prvi korak da ćete imati uspešno testo🙂.

U prosejano brašno ,oko 400 gr. staviti soli ,odprilike ,ulje ,nadošli kvasac a potom mlakom vodom zamesiti testo . Testo ne sme da bude tvrdo ali ni da se lepi za ruke . Ostaviti na toplom da nadodje.

Ja praktikujem (pošto me testo ,,ide od ruke ,,da vanglicu prekrijem najpre plastičnom kesom u koju predhodno nakapam kap dve ulja i utrljam. Tako nauljanu kesu stavim preko vanglice a potom prekrijem krpom ili stoljknjakom dok testo ne nadodje .Na ovaj način ne da ubrzam  dizanje testa nego mi se isto i ne zalepi 😉

U daljem postupku ,na pobrašćenoj površini preručim testo i blago  premesim u lopticu koju potom podelim na 8-10 komada .Svaki posebno oblikujem u lopticu i redjam na pleh koji je predhodno  takodje malo pobrašćen.  Testo pobrašniti i odozgo ,samo malo. Nakon  ,,odmaranja,, prstima ,počevši od sredine blago testo razvlačiti u širinu  zadržavajući okrugli oblik . Ne pretiskati previše .Ostaviti tako još jedno 10-tak minuta da se testo još malo odmori. Pobrašniti. Tako pripremljeno testo peći u  predhodno zagrejanu rernu na 200 stepeni C ,najpre  u donjem delu rerne ,dok se  lepinje ne zapeču i narastu a potom peći na sredinjem delu rerne (klasično) dok ne dobiju rumenu boju.

Pečene lepinje otresti od viška brašna .

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s